Travsnack travforum


     Registrera
Luddes Krönika AB  


 Blaster - 2019-04-21 14:59:38
Kolgjini: Hoppas att de lärt sig en läxa

Stortränarens krönika om: • Imponerande loppen i Frankrike • Förbundet • Spelterminalerna

FOTO: LENA EMMOTH/TR BILD
TRAV
På Umåker var det för få spel­terminaler.
Vad som hände? Långa köer och ­irriterade besökare.
Till Romme i dag hoppas jag spel­bolaget tänkt om – och lärt sig en läx

I och med påsken är våren definitivt här. Massor med fina hästar börjar att ­visa upp sig. Så sent som under lång­fredagen i Karlstad vann Perfect Spirit på en låg 10-tid och hästarna börjar att springa fort nu.
I Frankrike fick vi också bevittna tävlingar i går.
Nye superstjärnan Face Time Bourbon vann – trots galopp.
Bold Eagle var struken i sitt lopp, men vinnaren av Prix de l’Atlantique, Looking Superb, blev inbjuden till Elitloppet efter en överlägsen seger. Här har tränaren Jean-Michel Bazire gjort ett fantastiskt jobb med en vanlig ”silverdivisionare”, som plötsligt är med i Elitloppet.

▪▪▪

Påsken innebär långledigt för många ­människor runt om i landet, givetvis även i Hästsportens Hus. Därför hade vi anmälningar till fyra olika tävlingsdagar i torsdags. Givetvis mycket jobb för den som sköter anmälningarna i stallarna, i detta fall Adrian i vårt stall. Mitt i all stress glömdes två kvalhästar bort. När han upptäckte sitt misstag ringde han sportavdelningen på Svensk Travsport och frågade om de kunde stoppa in hästarna i loppet.
Svaret? Nej.
Det här misstaget hade kunnat rättats till med ett par knapptryck som tagit 30 sekunder.
Men icke.
Och jag är inte ett dugg förvånad. För den arroganta stilen har funnits hos förbundet en lång tid. Då menar jag inte alla avdelningar, de flesta i Hästsportens Hus ställer alltid upp för oss aktiva. Men just inom sporten har vi ett stort och allvarligt problem.
Man tror att vi finns till för dem, i stället för tvärtom.
Jag trodde att ST:s nya ordförande, Marjaana Alaviuhkola, skulle börja röja ordentligt i leden när hon tillträdde, men det stannade vid ett namn …
Kanske nya vd:n som tillträder kan ta tag i det ordentligt, så att vi kan få ­saker och ting att fungera där uppe.

▪▪▪

V75 rullar på från bana till bana och så sent som i går var det Klosterskogen. En bana som såg urusel ut. I och för sig är det Klosterskogens egna tävlingar, men någon måtta får det väl vara om man ställer till med V75 och har sin största dag för året. Då kan man väl i alla fall prestera en bra bana åt hästarna?
I framtiden ser jag gärna att såna här banor definitivt inte får skylta med vårt största varumärke för svensk travsport: V75.

▪▪▪

V75 på Romme i dag och troligtvis ganska mycket folk på plats. Hoppas att ATG har lärt sig en läxa från Umåker och har fler spelterminaler på plats denna gång. Eller utgår man ifrån att det inte kommer något folk och därför skiter i att investera i fler terminaler?
Våra hästar är ­strukna, men vi är till­baka till nästa helg.
Glad påsk!
 Perra - 2019-04-27 03:45:04
Ligger i framkant att leverera kanonhästar

Lutfi Kolgjinis krönika om: • Nya anläggningen på Åby • Kvalloppen • Stallets V75-chanser

Conrads Rödluva imponerade på Lutfi Kolgjini i torsdags.
FOTO: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Conrads Rödluva imponerade på Lutfi Kolgjini i torsdags.
TRAV
I torsdags var det fantastiska tävlingar på Åby – där man samtidigt passade på att inviga nya Åby.
Det med hotell, konferenslokaler etcetera.
Jag har skrivit om det tidigare och gör det en gång till. Åby ligger definitivt i framkant när det gäller att utveckla våra anläggningar.


Som jag ser det kommer våra anläggningar i framtiden inte bara vara travbanor, utan eventanläggningar och hotellverksamheter.
De flesta banor runt om i landet sitter med mycket markinnehav som är klart utvecklingsbara. Åby har visat vägen och nästa i tur är min hemmabana Jägersro.
Vi hade möte i Skånska Travsällskapet i måndags och allt löper enligt plan. Givetvis finns det de som inte är helt nöjda eftersom Jägersro definitivt försvinner som träningsanläggning, det helt enligt plan, men vi på Jägersro har en uttalad ambition att hålla någon mindre träningsbana åt amatörerna.

▪▪▪

Åter till tävlingarna på Åby i torsdags, där vi fick se många fantastiska fyraåringar.
En av dom var Campo Bahia, den andra var Conrads Rödluva.
Vi har många fantastiska hästar i landet, och jag tycker definitivt att Sverige ligger i framkant när det gäller att leverera kanonhästar. Den jag tror vinner finalerna, återkommer jag till nästa helg.

▪▪▪

På tal om årsmötet i Skånska Travsällskapet så ville somliga få till en förändring, nämligen att medlemmarna skulle välja vice ordförande i sällskapet i framtiden, och få förändrat i våra stadgar. De yngre ville göra det, dom äldre ville inte.
Genomsnittsåldern på de som röstade nej var över 70 år. Det är svårt att få till förändringar i svensk travsport.

▪▪▪
Redigerat: 2019-05-06 23:40:05

 Perra - 2019-05-06 23:37:20
Jag glömde lägga in denna så jag lägger in den nu

Lutfi Kolgjini: Hur svårt ska det här vara...?

Lutfi Kolgjinis krönika om: • Lotterian • Drivningarna • Stallets V75-chanser

TRAV
Drivningarna i Italien var inte bra.
Jag fortsätter tjata: vi måste harmonisera reglerna inom travsporten.
Hur svårt ska det vara?

Storloppen avlöser varandra nu. I veckan avgjordes det anrika loppet Lotterian i Neapel. Loppet har vunnits av fantastiska hästar. De senaste åren har det givetvis tappat status eftersom att Italien har haft svårt med prispengarna i travsporten. De bästa hästarna åker inte längre dit. Men vi fick se bra hästar i loppet - inte minst vinnande Bel Avis, körd av Jean-Michel Bazire.

▪▪▪

Det som inte var så bra var drivningarna från de italienska kuskarna i ett lopp med 13 000 euro i förstapris. Givetvis blev det stort liv här i Sverige och man vill stänga av vederbörande kuskar i Skandinavien. Så enkelt är det inte.
Vi kan inte stänga av folk för vad de gör i ett annat land.
Men det vi kan göra är att harmonisera reglerna mellan de olika länderna, det har vi tjatat om hur länge som helst. Det ska vara samma regler i hela Europa, oavsett om det gäller drivningar, snäva körningar eller vad det nu kan vara. Att man fortfarande inte lyckats med det är för mig en gåta. Här har Marjaana Alaviuhkola, som är ny ordförande i UET ett jobb att göra. 

Jag menar, hur svårt ska det vara?
I alla andra idrotter är det samma regler var man än kommer. Men inte inom travet…

▪▪▪

Som jag skrev är så är storloppen igång för fullt och i dag är det ett nytt på gång: Finlandia-Ajo.

Readly Express ställer upp och möter, för honom, medelmåttor. Så sent som förra veckan fick vi se Propulsion. Elitloppshästarna håller sig ifrån varandra, precis som sig bör.
I USA kvalar ett par Elitloppskapabla hästar. Jag har hört röster höjas om att Homicide Hunter ska bjudas hit. Det är jag helt emot. Den tränaren som tränade hästen under dennes framgångsperiod (hästen är flyttad till ny tränare nu) har inte mindre än 26 dopningbrott bakom sig. Alltså är det ganska nära till hands att tro på att Homicide Hunter varit dopad i några av sina lopp. Bjud definitivt inte in honom. Elitloppet är vårt största propagandatrav. Det är viktigt att vi är måna om varumärket.

▪▪▪7 Gideon H.Renka (V75-1) är en jättefin häst. Tränar bra. Om spets blir han svår att rå på. Vanlig vagn nu.5 Dante Boko (V75-3) fick spår utvändigt om Charrua Forlan. Blir svårt att rå på den.  Känns bra. Maxad balans. 
Redigerat: 2019-05-06 23:38:01

 Perra - 2019-05-11 13:09:19
Lutfi Kolgjini: Var inte så smart av banan

Lutfi Kolgjinis krönika om: • Halmstadtravets avstängningar • Helgens V75-chanser

FOTO: LENA EMMOTH/TR BILD
TRAV
Halmstadtravet har stängt av fyra italienska kuskar för att de drev sina hästar vidrigt i Neapel.
Inte så smart av banan.
Min krönika är absolut inget försvar för killarna, det är ett försvar för demokratin.

Förra veckan såg vi en fantastisk häst på ovalen igen, nämligen Atlanta. Stoet som vann Hambletonian i fjol och som gjorde ett ruggigt läckert intryck. Det här är en märr som är något alldeles utöver det vanliga. Givetvis vill man ha hit henne till Elitloppet. Men, man gav kalla handen från USA. Vi får vänta till nästa år innan vi får se henne på svensk mark.
På svensk mark vill man från Halmstads sida inte se de fyra kuskar som drev sina hästar så vidrigt i Neapel, som jag skrev om i förra krönikan. Halmstad har helt enkelt stängt av dessa kuskar från att köra på Halmstad.
Frågan är oerhört komplicerad. Det finns två saker att tänka på, vi är med i EU och vi har en organisation som heter UET, där samtliga Europa-länder är anslutna. Tror knappast att det var så smart av Halmstadbanan och göra det. Jag tror nämligen att det strider mot EU-rätten, att ge näringsförbud för något som skett i ett annat land och dessutom inte renderat i någon större bestraffning. Givetvis hävdar travbanan att de äger sin bana, det är sant, men deras bana ingår i något mycket större än så. Den tillhör ett förbund, nämligen ST, som ska följa svensk lag, som i sin tur ska följa EU-lag. Givetvis var det populistiskt och något som de flesta vill, men riktigt så enkelt är det inte. Det här handlar, som jag skrev förra veckan, om att vår ST-ordförande Marjaana, som dessutom är ordförande i UET, måste försöka harmonisera reglerna.

Min krönika är absolut inget försvar för killarna, det är ett försvar för 
demokratin.

Läste någonstans att Italien hotat med att gå ur vår gemensamma organisation. Jag förstår det mycket väl. Det kan inte vara så att vi, när vi nu inte har harmoniserade regler, att ett land inte respekterar ett annat lands regler.

Ärligt talat så förstår jag inte att folk inte förstår allvaret i detta.


Redigerat: 2019-05-11 13:09:44

 Perra - 2019-05-20 22:33:42
Lutfi Kolgjini: Det här är någonting extra...

Lutfi Kolgjinis krönika om: • Stallets nya talang • Elitloppshästarna

FOTO: LENA EMMOTH/TR BILD
TRAV
Mosaique Face sprang in 14 miljoner kronor.
Hans bror, Upset Face, har minst lika bra kapacitet.
Spännande blir det ...

Tiden går väldigt fort och redan nästa vecka är det dags för årets Elitlopp. Det har varit mycket diskussioner om vilka hästar som ska vara med och inte. Många har varit självklara.
En som inte var självklar tidigare är ­Nadal Broline.

Men hans lopp i tisdags var av det mer imponerande slaget. Hästen vann på en topptid, 1.09,1, och gjorde det efter en tids frånvaro. För folk utifrån är det självklart att han ska bli inbjuden till Elitloppet, men Björn Goop och kretsen kring ­hästen, verkade i vinnarcirkeln efter loppet inte vara speciellt intresserade.

Nu får vi se hur det blir med det, men hästen var enorm i debuten för Björn. Över huvud taget bjöds det på stor sport på Solvalla i tisdags och vi fick även se många fina treåringar.
I onsdags startade jag själv en fantastiskt fin treåring, som gjorde sin femte start och som tog sin femte seger: Upset ­Face.

Jag har både testat hans startsnabbhet och hans styrka – båda satt där.
Han rekordsänkte med tre sekunder i onsdags. Vi har stora förhoppningar på den här brorsan till Mosaique Face. Hans bror sprang in nästan 14 miljoner kronor och det känns som den här hästen har minst lika bra kapacitet.

Spännande blir det.
Förhoppningsvis känns hästen fin i ett lättare jobb i dag och då bestämmer vi oss definitivt om han ska gå ut i finalen på Solvalla, med en miljon till vinnaren. Men som alltid i såna fall vill man ha hästen med sig.
Om han startar i finalen stöter han ­naturligtvis på stenhårt motstånd, men med rätt läge ska det mycket till för att övriga ska ta sig förbi honom, det här är extra-extra.
▪▪▪
I år har vi ingen häst med i Elitloppet. Men vi har en som varit med i Elitloppet som startar den helgen, nämligen Dante Boko, han går ut i Sweden Cup. Fast det mest spännande blir att se om Jean-Michel ­Bazire anmäler sina hästar. Det hoppas jag verkligen, för han har en mycket intressant häst i Aubrion du Gers, som vann sin 15:e raka seger i veckan och lekte med motståndet.
I det slagna fältet fanns Bold Ealge, som för övrigt såg väldigt fin ut.

Med Aubrion du Gers, Propulsion och Readly Express i startfältet har vi nog allt vi kan önska oss för att det ska bli ett superlopp.
▪▪▪
Läste förresten att Solvalla och ST tar ett krafttag mot eventuellt fusk under Elitloppshelgen. Det finns inget som helst belägg för att det fuskas, men det är bra att man motar Olle i grind en sån här helg. Bland annat ska man ha kamerabevakning i samtliga boxar och stallar där tävlingshästarna står.

För min del hade jag gärna sett en ”detention barn”, att hästarna ska vara på plats ett dygn ­före loppen och vara ­under ständig bevakning,  Kanske något att fixa till nästa år.
 Perra - 2019-05-25 21:38:15
Kolgjini: Det är hästen att slå i Elitloppet...

Lutfi Kolgjinis vinnare av Elitloppet: Daniel Redéns Propulsion.

I går kväll föll jag för en häst och köpte för dyra pengar på Elitauktionen.

I dag fortsätter topptävlingarna på Solvalla och i morgon är det Elitloppet.

Propulsion är min favorit.

Elitloppshelgen började som vanligt med auktion. Jag kom dit i går utan tankar att köpa häst. Men Adrian och Dante haffade mig direkt och tyckte jag skulle kolla lite extra på en, Bottnas Ideal med Ready Cash som pappa och Aisle Stand som mamma.

Jag föll direkt och köpte hästen för stora pengar.

En timme senare hade jag delat upp hästen i fyra delar. Det känns väldigt bra att det fortfarande finns intresse att köpa häst.

Och det borde det finnas, vi har de bästa prispengarna vi någonsin haft just nu.

Såg att Halmstadtravet tog bort bestraffningen av de fyra italienska kuskarna. 

Bra.

Och det är ruskigt bra att Italien äntligen går mot stramare regler vad gäller just drivning. 

▪▪▪

Här kommer en genomgång av de 16 hästarna som gör upp i Elitloppet på söndag.

Vem jag tror vinner? Propulsion är hästen att slå. Jag skulle bli glad om han vann. 

✓ Makethemark

Väldigt talangfull häst som är ute på djupt vatten. Går han till final är det bra. Knappast segeraktuell.

✓ Disco Volante

Snabb häst, men jag ser ingen Elitloppsvinnare i honom. Om final? Bra gjortQ!

✓ Double Exposure

Fantastisk märr, snabb och förnuftig. Hon går till final, men jag tror inte att hon vinner. Blir hon fyra-femma där är det mycket bra jobb av Redén.

✓ Next Direction

Kan jag väldigt lite om, kan man lite om hästar som är med i Elitloppet så har de inte utmärkt sig. Knappast aktuell.

✓ Looking Superb

Har hittat växlar som ingen anade i ny träning, nämligen hos franske supertränaren Jean-Michel Bazire. Med tanke på vad han har gjort, så kan han mycket väl dyka upp i segerstriden i en final.

✓ Uza Josselyn

Gedigen häst som alltid gör sitt jobb, men har inte med segerstriden att göra. Kanske final. 

✓ Readly Express

Man säger att utgångsläget betyder väldigt mycket i försöken, men om man har häst av den digniteten behöver man inte vara orolig. En av vinnaraspiranterna till totalsegern.

✓ Sorbet

Före detta endast stark häst som plötsligt blivit snabb. Hästarna som både är snabba och starka kan uträtta stora saker. Pass upp!

✓ Aubrion du Gers

Ser jag som värsta motståndaren till Propulsion och Readly Express. Hans startsnabbhet är inte så dokumenterad, då han oftast startar med voltstart i Frankrike. Hästen har en enorm kapacitet, det vittnar hans 15 raka segrar om. Kan mycket väl ge sina värsta motståndare en match in på linjen i finalen.

✓ Milligan’s School

Har i ljusa stunder visat sig tillhöra eliten, men startat lite väl sporadiskt i år för att räcka. 

✓ Bahia Quesnot

Avslutade fantastiskt i guld på Åby. Tar hon sig till final är det bra.

✓ Day Or Night In

Har hittat nya växlar i år som vi inte trodde hästen hade. Kan gå till final, men vinner inte den. 

✓ Propulsion

Har inte haft lyckan med sig i de senaste två Elitloppen, men varit bra varje gång. Personligen skulle jag bli glad om han lyckades denna gång. Det är hästen att slå. Det är min favorit till slutsegern.

✓ Milliondollarrhyme

En riktig uppstickare och det behövs såna i Elitloppet. Lite för färsk för att räcka, men vi kommer att se honom i kommande storlopp under året. 

✓ Heavy Sound

Fantastisk utveckling senaste året, är startsnabb och kvick i benen som få. Det här är Elitloppets stora outsider.

✓ Dijon

En väldigt bra häst, men att han ska ta sig till en eventuell Elitloppsfinal har jag svårt att tro. 

▪▪▪

Vi har ett gäng hästar ut på Solvalla i dag och i morgon. Vi tar hästarna i kronologisk ordning.

+++

6 Dante Boko  (Lopp 2, Sweden Cup-försök) känns som i fornstora dag i träning, då menar jag fornstora, när han bland annat vann Sweden Cup. Läget är tråkigt, men jag vill varna för att han gör ett bra lopp redan i försöket. 

++

5 Target Kronos (Lopp 3, Sweden Cup-försök) har varit ute på , för honom, konstiga banor, på slutet, där han inte fått plats i svängarna. Känns mycket fin i jobben, men får svårt.

+++

8 Gideon H.Renka (V75-5) känns fantastisk i jobben och den här hästen är på g uppåt i klasserna. Läger gör att jag måste ligga lågt, men pass upp om det löser sig. Eventuellt måste han gå med lätta bakskor. Det tar vi beslut om på banan.

++

6 Victory Lee (Lopp 13) känns jättefin hemma, går alltid bra, men möter, för dagen, övermäktigt motstånd. 

+++

6 Sashay My Way (Lopp 2, söndag) är undervärderad i tipsen, tycker jag. Gått bra lopp under hela året. Kan mycket väl dyka upp i segerstriden.

+++

2 Racing Ribb (Lopp 4, söndag) gick ett riktigt bra lopp senast och fortsätter att träna starkt. Tror jag mycket på.

+++

1 Upset Face (V75-4, söndag) gör allt man begär av honom. Sedan senaste starten har jag trott att han kommer att utmana de italienska hästarna hela vägen. men hästen hatar regn. Då menar jag hatar. Han springer och lägger en del kraft för att komma undan regnet i värmningar och provstarter. Hittills har han skött sig bra och om han inte hetsar upp sig för mycket av regnet, som ska komma, och han skulle kunna hålla ledningen, då tror jag inte han förlorar. Inga ändringar. Som vanligt när det gäller treåringar håller vi oss till vanlig vagn och skor runt om.
 Perra - 2019-06-29 23:02:56
Perra kan hålla med Ludde  i nedan krönika lite.  Några rökrutor utomhus måste finnas annars kommer ju det inte finnas kvar några spelare på banorna.  
Det måste finnas någon jefla  rim och reson i detta. 

Lutfi Kolgjini: Det får vara någon måtta...

Lutfi Kolgjinis krönika om: • Rökförbudet • E3-upplägget • V75-chansen

TRAV
Jägersro har beslutat om rökförbud på hela anläggningen.
Någon jävla måtta får det vara.
Det här är något av det dummaste jag hört i år.


I går förmiddags fick jag ett sms från skånska travsällskapet som hade tagit ett beslut om totalt rökförbud på hela Jägersros anläggning, inklusive stallbacken. Det är något av det dummaste jag har hört under det här året. Personligen slutade jag att röka för 35 år sedan och det är jag väldigt glad för, jag hatar rök efter det. Men sms:et handlade om att ”Jägers” var klassat som en idrottsanläggning. Hallå, idrottsanläggningen på Jägersro är 50 meter från platserna, vi har nämligen en galoppbana emellan. 
Det här är tydligen en lag som införs 1 juli, men för en gångs skull tror jag att ST:s jurist har gjort rätt tolkning av saker och ting, rökförbudet gäller idrottsanläggningar och travbanor är ingen sådan. Men i Malmö anser tydligen Miljöförvaltningen att Jägersro är en sådan. Det vill säga ett lokalt beslut. Vad jag vet och tror kan man inte hålla på med lokala lagar i en demokrati. Jag tror att Miljöförvaltningen är helt fel på det och dessvärre kommer ”Jägers” stå med dumstruten på om ett tag med ett alldeles förhastat beslut. Jag betonar, jag hatar rökning, men någon jävla måtta får det vara.
▪▪▪
I dag är det dags för E3-finaler. På senare år har jag helt tappat sugen av två olika anledningar. När det gäller E3 för oss i Skåne är det oftast väldigt långa resor. I bästa fall, och för hästen i värsta fall, är det två långa resor på 14 dagar. Det gör att man definitivt inte ställer upp med en häst som man inte är helt säker klarar det.
En annan anledning är att E3 blivit en hel orgie av skoryck och att dra alla växlar på hästarna. Någonting som jag personligen är helt emot. Det innebär att hästarna som går utan skor runt om genast blir 20-30 meter bättre än konkurrenterna som behåller skorna på.
Inte så kul att vara med om, om man själv vill ha sina hästar på lång sikt. 
Just för den här gången har vi en häst som är väldigt stark och oöm, även med skorna på. Hans namn är Ubiquarian Face.
Det var väldigt tunt med anmälningar till E3 denna gången och jag är inte förvånad. Folk börjar komma till insikt.
Personligen har jag vunnit hela åtta finaler och ingen av hästarna har gått barfota. Vi kan nämna Viking Kronos, Going Kronos, Needles’n Pins och Lily Kronos. Samtliga gick världsrekord under sina karriärer. Med skorna på.
5 Ubiquarian Face (V75-6)  har endast gått ett jobb efter sin långa resa till Gävle och känns väldigt fin. Den här hästen gick ett fantastiskt slutvarv i senaste starten och visade att han är på väg mot höjderna. Järnskor runt om, men den här gången åker även bajken på. Jag är ganska säker att han kommer att förbättras ytterligare med den växeln. Möter bra motstånd, men är absolut en outsider om motståndarna håller lite för högt tempo, då han som sagt är väldigt stark, rejäl och oöm för positioner som han kan få. Perra - 2019-06-30 01:31:18
Sveriges Travbanor har ju svårt nog med att få folk till banan.  Skall man då förbjuda folk som röker utomhus (Perra röker inget)? 
Klart de inte skall få röka fritt  men de måste ju få en "rökruta" som man hade i 9:an i skolan.  En rökruta på stallbacken och en rökruta på Spelsidan.
Gör inte kommunen  detta så kommer ni döda Jägersro och ni får satsa mera på virtuellt Trav mm