Elitloppet kan just ha fått sitt stora utropstecken. Förra årets Hambletonian-vinnare Atlanta vann sin årsdebut på 1.08,9. Efteråt menade tränaren Ron Burke att Elit-loppet kan bli nästa start.
En häst från Nordamerika i toppklass har eftersökts i Elit-loppet i flera år. Nu kan den möjligheten dykt upp. Det sedan Atlanta, det första stoet att ha vunnit Hambletonian på 22 år, under måndagen gjorde en rykande årsdebut. På Ohio-banan Miami Valley, som mäter tusen meter, travade hon hela vägen i spets och kom i mål på 1.08,9a/1609 meter.
Yannick Gingras i sulkyn lät Atlanta sprinta undan ordentligt sista halvvarvet och lämnade de övriga konkurrenterna i Miami Valley Distaff Open med många längder till slut på tiden som var ett nytt banrekord och den snabbaste i världen i år på tusenmetersbana. Vinnaren fick 50 000 dollar.
Atlanta som i vintras var föremål för en uppmärksammad försäljning på auktion efter en dispyt mellan de tidigare ägarna, gjorde här också sin första start för Ron Burke, USA:s ledande tränare. Efteråt avslöjade han att Elitloppet är högaktuellt efter den starka årsdebuten.
– Hon kunde inte ha varit bättre. På Meadowlands hade det här nog varit en sekund snabbare tid, hon var bättre än jag hade räknat med. Elitloppet är på radarn nu. Det här var en avgörande faktor för oss och inget hon gjorde i dag sa mig något om att hon inte borde åka dit, sa Ron Burke till ustrotting.