Travsnack travforum


     Registrera
Propulsion vs Readly Express – från A till Ö  


 Perra - 2019-05-21 16:16:20
Propulsion vs Readly Express – från A till Ö

travsnack travforum
Två svenska superstjärnor. Två mångmiljonärer. Nu ska de mötas i Elitloppet. Travronden har synat Readly Express och Propulsion från A till Ö.

Alagna, Tony P.

I USA tränades Propulsion av Tony P Alagna som fick hästen i träning efter att han sålts på auktionen i Lexington för 250 000 dollar vilket gjorde honom till ett av toppnumren. 1.09,7ak travade han som snabbast för Alagna.

Bro Byggnads AB

Readly Express ägare och bakom ägarpsuedonymen står Rolf Andersson med sin fru Kirsi. Mångåriga hästägare vars hästar syns extra väl då kuskarna kör i en särskild ägardress.

Caddie Dream

Readly Express mamma som själv var en framgångsrik tävlingsindivid med seger i Breeders’ Crown som fyraåring. 15 mars 2012 fölade hon för första gången – resten är historia...

Danae 

Seger i Hambletonian Oaks och över 500 000 intravade dollar – sedan väntade avelsboxen för modern till Propulsion. Där har hon även lämnat storloppsvinnaren Dream Together.

Exteriören 

är tilltalande hos de båda. Slutomdömet för Readly Express: ”Hingstens skattade avelsvärde är högt, 83 poäng.” För Propulsion löd det likadant, poängen uppgick till 81.

Finlandia-Ajo 

Det finska storloppet har varit ett förberedelselopp för de båda. ”Proppen” vann där 2016, var tvåa 2017 och Readly tog hem loppet för bara några veckor sedan.

Galopp 

är ingen gångart som den här duon ägnar sig åt. Readly har aldrig galopperat, ”Proppen” har gjort det en gång på europeisk mark – när han krokade ihop med en konkurrent på Vincennes.

Hugo Åbergs Memorial 

är skåningarnas elitlopp – fram till nu. Tre år i rad har Propulsion segrat på Jägersro. Den historiska trippeln är extra imponerande då segertiderna har varit otroliga 1.09,4 – 1.08,9 – 1.08,1.

Inga Perk 

tog över skötseln av Readly Express 2015. Estniskan har levt för sin stjärna sedan dess, fått fira jul på den franska landsbygden för att kunna följa varje steg han tagit såväl på som utanför ovalen.

Jorma Kontio 

Den finske segermaskinen har varit Readlys förstakusk på svensk mark så gott som hela karriären. Han var särskilt glad och tagen efter segern i Jubileumspokalen i slutet av sommaren 2017.

Kihlström Örjan 

Få hästar har berört Örjan på ett märkbart sätt. En av dem som har gjort det är ”Proppen”. Faktum är dock att han bara kört ett av tre elitlopp med honom. Andra gången gillt?

Löphuvud 

För att bli en häst av absolut världsklass krävs många komponenter. Löphuvudet är otroligt viktigt. Duellen mellan dem i Åby Stora Pris 2018 var mycket talande för vilka krigare det är – båda två.

Muscle Hill 

Avelsgiganten som lämnat oräkneliga miljonärer, bland andra Propulsion. Även elitloppstrean Resolve har samma härstamning, liksom årets snackhäst Campo Bahia.

Namnbyte 

Känner ni till Deyrolle och Caddie King Of Dream? Inte? De är båda ganska kända hästar, fast i nya skepnader. Det är nämligen så Propulsion och Readly Expressdöptes.

Olympiatravet 

såg ut att falla Daniel Redén ur händerna när allt blev fel för hans stjärna. Trots en omöjlg löpning visade sig Propulsion vara starkast i slutet av april i år. Ett mycket tufft genrep!

Prispengar 

finns det gott om på deras konton. Tillsammans uppgår deras intjänade slantar till 47,8 miljoner kronor. För det kan man köpa 12 000 kilo av superlyxiga Kalix Löjrom MSC.

Qualifier 

Propulsions hemland läggs det större vikt vid kvallopp såväl före som under hästarnas karriärer, än vad som är fallet i Sverige. 1.12,2 noterade ”Proppen” över en mile i sitt kvallopp.

Ready Cash 

är Europas travpappa med otroliga avelsresultat. Han är pappa till Readly Expressvilket nog har haft positiv inverkan på fransosernas syn på honom. Ready Cash har lämnat sex euromiljonärer: Bold Eagle, Readly Express, Bird Parker, Traders, Django Riff och Arlington Dream.

Segerprocenten

för Propulsions del uppgår till exakt 50 (34/68) medan Readly Express stoltserar med svindlande höga 72 (26/36). Tillsammans har duon således vunnit 60 segrar.

Tattersalls Summer Mixed Sales 

var skådeplatsen i början av augusti där Daniel Redén fann Propulsion. 1,8 miljoner svenska kronor kostade han då, som fyraåring. Ett bra köp, skulle det visa sig.

United States of America 

Likt sin läromästare, Stefan Melander, har Redén varit skicklig på att importera hästarna från just USA. Senast en amerikanskfödd häst vann Elitloppet var Nuncio (2016). Dags för Propulsion i år?

Vita kännetecken 

Individernas kännetecken återges i hästpassen. Propulsion har så kallade vita ballar höger bak medan Readly Express har en ”oregelbunden vit krona” vänster fram.

Wennebring, Elinor 

Propulsions ständiga följeslagare som likt skötarkollegan Inga Perk ofta jobbar i det tysta och framhäver aldrig sitt eget jobb – trots att deras närvaro kan vara avgörande!

Xtra allt 

Ja, när Propulsion inledde sitt tävlande på svensk mark var det med särskild utrustning nämligen hängslen på sina framben. Främst för att hjälpa honom mentalt, har Daniel berättat.

Yksitoista

Elva på finska. Just elva kronor tillbaka på en satsad tiokrona var Readly Express odds när han startade i Svenskt Mästerskap för första gången (2017). Hans största favoritskap i en grupplöpning.

Zet Stable

En av svensk travsport mest framgångsrika hästägare de senaste åren, mycket tack vare Propulsion. Totalt ägs 20 (!) aktiva miljonärer och en mängd pensionerade topphästar.

Ågerup, Bengt

Grundaren till Stall Zet som äger Propulsion är Sveriges mest skuldsatta person. Advokaten Anna Romell Stenmark tror dock inte att engagemanget i travsporten har haft påverkan på kammarrättens syn.

Ändstation

Beskedet slog ned som en bomb i Travsverige i början av året då Bro Byggnads AB deklarerade att Readly Express avslutar karriären efter sitt deltagande i Elitloppet.

Örsundsbro

I det lilla samhället i Enköpings kommun startadse det första kooperativa företaget i Sverige (1850). Numera mer känt, åtminstone i travkretsar, som stället – Furuby gård – där Propulsion har sin hemvist.