Travsnack travforum


     Registrera
Så ska ett nytt startkaos undvikas  


 Perra - 2019-05-22 00:44:07
Så ska ett nytt startkaos undvikas

Elitloppet 2018 är starkt förknippat med startkaoset i det första försöket där starten fördröjdes kraftigt.
Hur ska Solvalla förhindra ett liknande fiasko?
– Just nu känner jag mig trygg i att det kommer gå bra, säger Solvallas sportchef, Anders Malmrot.
Lutfi Kolgjini var inte nådig i sin kritik i fjol, liksom flera av hans konkurrenter.
– Det var den sämsta jäkla sandlåda jag deltagit i och då ska detta vara världens största sprinterlopp, sade Kolgjini då.
– Jag åkte ut ur stallet 15.10 och loppet startade 15.39. Volstead var alltså på banan i 29 minuter. Inte konstigt att han var så seg när loppet startade, sade Stefan Melander.
– Allt det som skedde i fjol började ju med att Todd McCarthy var dåligt informerad om de svenska reglerna och det gjorde att hela loppet blev förstört, säger Kolgjini.
Vilket ansvar har då Solvalla för att informera gästande kuskar? Kolgjini anser att så ska ske.
– Vi lever i ett transparentare samhälle än i de flesta länder och i den transparensen tycker jag att det bör ingå att man ska informera kuskar och tränare som kommer hit, och berätta hur fyrkantiga vissa saker kan vara i vårt reglemente – och då snackar jag inte drivningar. Utan rent allmänt, som när och var man ska vara bakom vingen och så. Jag försöker alltid att hjälpa andra kuskar före loppen.
Även Prix d’Amérique har kantats av en hel del problem i startmomentet. Kolgjini minns en händelse 2003, då kuskarna fick sig en rejäl tillrättavisning.
– Det hade varit stökigt året innan då Varenne vann. Jacques Chartier (före detta chef Vincennes, franska travförbundet reds. anm.) ställde upp oss kuskar på ett led som skolpojkar och vi fick oss en jävla omgång. Ledordet var respekt. Vi skulle respektera startsystemet och varandra för att förhindra ett nytt fiasko som året innan.
”En jävla omgång” lär inte Anders Malmrot dela ut, men förebyggande arbete utförs i stor omfattning.
– Vi skickar ut ett informationsbrev till alla aktiva med vad som gäller under helgen. Allt ifrån telefonnummer till inskrivningen, hur man agerar på Solvalla, vad som gäller på tävlingsbanan och så vidare. Det är givetvis översatt till olika språk.
Under Malmrots jobb runt om i Europa under våren väver han in sådana detaljer också.
– Ja, jag tittar om det är någon särskild utrustning som internationella gäster måste ändra för att anpassa sig till det svenska reglementet.
– Dessutom kommer folk från Svensk Travsport åka ut till hästarna i samband med helgen för att kolla igenom utrustningen igen. Utöver det kommer vi att ha en kuskgenomgång inför varje dag.
• Vilka ska delta i den?
– Kuskar som inte varit här förut. Jag har ännu inte bestämt att obligatoriskt för alla på söndagen men på fredagen rör den förstås kuskarna som är med i kusk-VM så att de får en genomgång över vad som gäller hos oss.
Att Solvalla informerar gästande kuskar är ingen ny företeelse. Räcker årets upplägg för att undvika ett nytt fiasko? Malmrot tror det.
– Jag hoppas att det är tillräckligt. Vi hade egentligen en olycklig händelse i fjol. Todd McCarthy gick inte att nå när kuskgenomgången var, men folk runt omkring honom hade pratat med honom. Tyvärr valde han att köra upp bakom bilen på ett annat sätt än man ska göra och det orsakade den första omstarten och då blev det följdeffekter som var oturliga. Det var beklagligt.
• Vilket ansvar har kuskarna? Allt ansvar kan väl inte ligga på er?
– Så är det och jag kan tycka att om man som kusk kommer till en ny bana och inte har koll på rutinerna så bör man väl titta på något lopp eller fråga någon hemmahörande kusk. Våra kuskar är mer än behjälpliga med information. Så visst kan man tycka att det bör ligga ett ansvar hos gäster som kommer hit.
• Känner du dig trygg inför årets helg?
– Vi ska göra allt som går för att det inte ska hända igen. Just nu känner jag mig trygg i det här arbetet.
Nytt för i år är hur reglerna ska tillämpas i samband med så kallad flygande start.
– Tidigare tog man omstart om man misstänkte att ett ekipage skulle få en flygande start. Nu gör vi bara det om man SER att ekipaget får en flygande start. Med det sagt är dock reglerna oförändrade, man ska vara väl ansluten bakom bilen 100 meter före start, säger domarbasen Staffan Falk. ■

Första försöket i fjol – det hände

1
Någon minut efter den utsatta starttiden 15.22 tickar klockan på Solvalla ned mot noll. 15 sekunder återstår när starten avbryts. Anledningen är att det australiska ekipaget, Maori Time och Todd McCarthy, befinner sig på fel sida om startbilen. Hästarna vänder upp och de gör det på olika sätt. Den store förhandsfavoriten, Bold Eagle, tar en svängom ned på innerplanen och fortsätter sedan i galopp.
2
Det kallas till ny start, men också den får avbrytas. När övriga hästar samlas i kurvan efter målrakan befinner sig Bold Eagle i den andra – och Up And Quick på bortre långsidan. Up And Quicks rycktussar har ramlat ur öronen och Jorma Kontio styr av banan för att åtgärda problemet. Samtidigt blir Bold Eagles bekymmer allt värre. Hästens skötare, Hugues Monthulé, tar sig in på innerplanen i ett försök att få sjuåringen att lugna ned sig. Det går ömsom bra, ömsom mindre bra, men när Up And Quicks tussar åter är i öronen travar Bold Eagle åtminstone upp mot startbilen.
3
Till start igen och hästarna samlas bakom startbilens vingar. Alla utom Dreammoko. Björn Goops häst trilskas och befinner sig långt bakom sina konkurrenter. Dreammoko knappar dock in och i startögonblicket är han nästan framme vid bilen. Men bara nästan. Flygande start, menar domarna, och utlyser omstart. Tre kuskar uppfattar dock inte signalen och när startbilens vingar fälls in travar Bold EagleRajesh Face och Maori Time vidare. I full fart, i nästan 500 meter – och allt medan övriga hästar tagits upp.
4
Kort inpå nästa startförsök ser Bold Eagle först lugnare ut. Löddrig, men lugnare och Franck Nivard kör bort mot startbilen. Då kommer en ny galopp. Nivard vänder helt sonika upp och starten får återigen avbrytas.
5
Omkring en kvart efter det första startförsöket är det dags för nästa försök – det slutliga. Maori Time felar bort sig direkt, men Bold Eagle öppnar raskt från sitt femtespår.
Dreammoko försvarar innern, Lionel N.O. hamnar omgående utvändigt och i tredjespår finns Bold Eagle. Men bara för en kort stund. Efter 200 meter kastar sig stjärnan i galopp. Franck Nivard får stopp på hästen, men bara för att vända upp intill bankanten. Elitloppet är över för det stora dragplåstret. Innan det ens hann börja på allvar.