Travsnack travforum


     Registrera
Spårtrappa  


 MrPerra1 - 2019-03-21 23:26:59
Vilka startspår är bäst vid spårtrappa?I vanliga lopp lottas startspåren helt slumpmässigt. I lopp med spårtrappa fördelas startspåren efter startprissumma. Vilka spår är egentligen bäst vid spårtrappa, och hur skiljer det sig från vanlig autostart?


Att startspåren påverkar hästarnas vinstchanser i loppen vet alla. I vanliga autostartslopp, där startspåren lottas fritt, är startspåren 2-6 de bästa medan hästar från spår 8-12 har svårare att vinna.

Vad är spårtrappa?


Det finns en form av proposition som kallas spårtrappa. Den går ut på att fördela hästarnas startspår efter startprissumma så att hästar som har tjänat mindre pengar får bättre spår än de som tjänat mer. Syftet är förstås att skapa jämnare lopp där fler kan vinna. En annan poäng med spårtrappa är att det går att ha femton startande bakom startbilen, till skillnad från vanliga autostartslopp som bara kan ha tolv startande. Startspåren fördelas i den här ordningen, där de hästar som tjänat minst pengar får de första spåren. Spårordning 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 7, 11, 8, 13, 12, 14 och 15.En spårtrappa-proposition har alltid en lägsta respektive högsta gräns angiven för startprissumman. Till exempel så här: För hästar som tjänat 150 000 kr – 500 000 kr. Därmed kan tränaren matcha sin häst på två sätt. Startanmäla en häst som har tjänat strax över 150 000 kronor? I så fall blir det troligen bra startspår. Startanmäla en som har tjänat närmare 500 000 kronor? I så fall räknar tränaren redan från början med att det blir dåligt startspår – men med fördelen att man får möta betydligt mindre rutinerade, och förhoppningsvis därmed "sämre" hästar.Hur blir då resultatet i spårtrappa-loppen, blir det jämnare fördelning bland vinnarna? Ja, faktiskt är det ganska stor skillnad jämfört med vanlig autostart.

Andelen vinnare från olika spår – vanlig autostart och spårtrappa


Vi tittar på 2015 års lopp över 2 140 meter som exempel. Det kördes 2 854 lopp över 2 140 meter autostart ifjol, varav 2 238 med vanlig autostart och 616 med spårtrappa. Så här fördelades andelen vinnare från olika spår. De röda staplarna visar vinnarna vid vanlig autostart, de blå staplarna visar vinnarna vid spårtrappa. Vinnarstatistik autostart/spårtrappa

Varför blir fördelningen jämnare med spårtrappa?


Att vinnarna fördelar sig jämnare över de olika startspåren är naturligtvis en plusfaktor för spårtrappa-metoden. Det känns ju rättvisare att hästen och kusken ska vara det avgörande i ett lopp snarare än startspåret. Så varför blir det jämnare fördelning vid spårtrappa? Främst två skäl.

1) Hästar som tjänat mer pengar är oftast bättre än hästar som tjänat mindre. Därför fungerar spårtrappan som en slags handicap-metod som utjämnar vinstchanserna i loppet. De bästa hästarna startar från de sämsta spåren.2) I ett lopp med spårtrappa kan tränaren i princip "välja" startspår, anpassat efter den individuella hästen. En häst som helst ska gå i ledningen bör anmälas till en spårtrappa där hästen troligen får ett av de inre startspåren. En häst som är stark och kan gå bakifrån bör anmälas så att den får bakspår, då den därmed får möta mindre rutinerade motståndare på vägen.

Spår 8 – inte riktigt så dåligt som det ser ut


Till slut en sista sak att tänka på när man kollar spårstatistik. Spår 8 har alltid extra låga siffror vid autostart, både vid vanlig autostart och spårtrappa. Varför då, är verkligen spår 8 så väldigt mycket sämre än de övriga spåren? Nja, en orsak till den låga andelen vinnare från det spåret är ju att det i verkligheten sällan startar hästar från just spår 8. Vid varje strykning så flyttas ju hästarna inåt, och därför är det ofta tomt på spår 8 vid autostart när loppet körs. Därför ser vinnarsiffrorna lägre ut än vad de egentligen borde vara – riktigt så uselt är inte spår 8 i verkligheten. På samma sätt har spår 12 oförtjänt låg vinnarandel, eftersom även hästarna på bakspåren flyttas neråt i banan om någon häst nedanför är struken.Spårtrappa körs sällan över andra distanser än 2140 meter, därför finns ingen tillförlitlig spårstatistik för sprinterdistans eller lång distans. Vill du se mer statistik hittar du spårstatistik från 2006 till 2015, uppdelat på bana, distans och startmetod, i rutan uppe till höger.