Jens.
V75-1: Brons, autostart, kort distans
Underlaget är inte så stort, vilket förstås ger utrymme åt felmarginaler. Man känner ändå igen en hel del. Resultaten ligger nära snittet, Färjestad skiljer inte ut sig speciellt mot andra banor.
undefined9/1640a är ”torskspårens torskspår” även på Färjestad. Eftersom bara 36 lopp avgjorts har ingen hunnit vinna därifrån än.
Även spår 12 visar en nolla, men det spåret är ju ofta struket.
Att spår 11 går bättre än övriga bakspår känner vi igen från andra sammanhang.
Här visar spår 3 bäst totalresultat. För ickefavoriter visar de traditionella toppspåren 4-5 bäst siffror.
I en omgång med överlag rätt ojämna lopp tycker jag inte det finns särskilt många skrällrankade hästar med goda segerchanser. Det bästa skrälldraget dyker upp redan här!
3 Missing Tooma hade svarat för tre toppfina insatser i rad innan V75-segern för tre starter sedan. Segern borde kanske inte varit SÅ överraskande. Delvis var det en turseger: Rygg ledaren och lucka.
Det krävs tur igen, men det ser upplagt ut för repris. Att hästen åter når positionen i rygg på ledaren är troligt. Skulle det istället bli ledningen är chansen naturligtvis mycket större. Oavsett matchar den med råge spelets 3,0 procent!
”Skulle vi komma till ledning är jag ganska säker på att jag köra i spets. Planen är att tävla barfota runt om och det har gett bra effekt förut” informerar tränaren/kusken i Travronden Spel. Missing Tooma har travat barfota två gånger förut och varit först i mål båda gångerna, andra gången dock diskad.
Andrahandsfavoriten 1 Asnaur dei Rum är sannolikt bästa hästen, men riskerar att hamna i tredje inner eller ännu något hack längre bak. I så fall kan chansen inte matcha 26 procent.
2 Aragorn As travade i andraspår loppet igenom i bronsfinalen på Åby. Då räckte han till en fjärdeplats. På Åby är en sådan andraspårsresa särskilt missgynnsam, på Färjestad är det lättare. Men framför allt så är motståndet klassen enklare och distansen kortare. Över 1640 är det inte lika tufft att trava i andraspår. Befogat hårt betrodd, 28 procent är rimligt.
Spelfaktorn är det tal man kan multiplicera spelprocenten med för att få fram chansprocenten, som ett slags ROI baserad på spelprocent i stället för odds. För en Örjan-favorit lyder detta tal 1,07.
V75-2: Klass II, voltstart, medeldistans
Elva sådana här lopp har avgjorts på Färjestad under 2000-talet. Nio av dessa har vunnits från framspår. Så här ser en mer pålitlig spårstatistik ut:
undefined
Siffror relevanta för loppets favoriter har gulmarkerats.
1 Crown Wise As och 6 Theycallmesixten drog två toppspår, med fördel den förstnämnde ur vinstchans- och spelvärdesperspektiv.
Dessa har tillsammans 51 procent av spelet på sig, vilket nog är i minsta laget. Mest sannolikt utfall är att de får positionerna spets – rygg ledaren eller spets – dödens. Oavsett så är det mest troliga att någon av dem vinner loppet.
Samtidigt pekar statistiken ut detta som omgångens skrällopp nummer ett. Här spelar det stor roll om det blir omstarter eller inte. Den sannolikheten är 41 procent, visar statistiken.
Båda favoriterna lär laddas hårt för spets i samtliga omstarter och är de i loppet som förlorar mest på sådana. Statistiken visar att favoritchansen halveras redan efter en omstart.
Spelvärde hittar jag hos en annan spårlottvinnare. 7 Excalibur Zet har en spetschans och på spelet underskattas han för att han är utländsk. Chansen bör trumfa 8,1 procent.
Omstartsscenariot gynnar mest högst rankade bakspårshäst, här 8 Tara Hills (12 procent). Övriga fyra bakspårshästar är loppets minst spelade. Efter en omstart har de chanser högre än sina låga spelprocent (0,6-1,6).
Det här skulle kunna bli struligt kört med många galopper. Två streck på det minsta systemet, alla tolv på det största!
Spelfaktorn för JU lyder 1,09.
Spelfaktorn för André Eklundh lyder 0,97.
V75-3: Kallblod, autostart, medeldistans
Autostartade kallblodslopp för högsta klassen är de mest favoritfrekventa V75-lopp som finns.
⅔ av dem vinns av favoriten.
Just det här loppet har avgjorts nio gånger tidigare och vi har fått se sex favoritsegrar. Åtta upplagor har vunnits av spetshästen och en från dödens.
undefined
8 Odd Herakles torskade alltså som favorit 2018 då han gick ut från bakspår. 2019 och 2020 infriade han sina favoritskap från ledningen. Ifjol var han inte med.
Under 2020-talet har Odd Herakles segrat i 32/34. Vi snackar om en häst som snittar 94 procent vinstchans då han selas ut. Hela tiden har han tävlat i den allra högsta klassen.
Spår 8 är inte något plus, men hästen är så startsnabb att han tar ledningen ändå. Inte mycket talar för att segerchansen sedan ska ligga särskilt mycket under den genomsnittliga denna gång.
Att andrahandsfavoriten 10 Månlykke AM gav ett förhållandevis svagt formintryck vid SM-segern senast, samt lottades till bakspår, är faktorer som talar till favoritens fördel. Det hade blivit mer spännande med Månlykke i ledningen och Odd Herakles från bakspår.
Spelfaktorn för Tom Erik Solberg lyder 1,03. I år har 4/4 favoritskap infriats.
V75-4: Klass I, autostart, medeldistans
Startspåret talar till favoritens fördel:
undefined
Siffror för fältets nyckelhästar är gulmarkerade.
Både spår 5 och spår 2 har genererat positiv ROI i V75 på Färjestad.
Fredagens lunchsändning presenterade spårstatistik från Färjestad som byggde på alla banans (autostartade) lopp, alltså huvudsakligen vardagstravets. Toppspåren är lite extra fördelaktiga just här:
5 – 18,25 procent
4 – 17,46 procent
Åt andra hållet sticker torskspåret ut som sämst, ännu sämre än på andra banor:
9 – 1,59 procent
Stallformen är ruggig. Seger i ⅚ senaste, och att den sjätte inte vann berodde på att den startade i ett lopp där en annan Nurmos-häst vann…
Det är inte alldeles enkelt att chansbedöma 5 John King Boko i V75-debuten och femte sverigestarten. Man kan i alla fall konstatera att han står inför sin hittills tuffaste uppgift, och att den enkla segern senast kanske gör honom överspelad här. Det var ett fantastiskt billigt V86-lopp han vann då.
Tränaren ser sällan något negativt kring sina hästar, inte heller denna gång: ”Han är stark och rejäl och formen är på topp. Nu har han det bästa spåret i min regi och känslan är att han kan öppna rätt så snabbt. Jag tycker att han måste räknas med en bra chans även här”.
Jag tycker ändå andrahandaren och spetsfavoriten 2 Black Fire sticker ut med loppets bästa segerchans.
Black Fire är fältets bästa häst. Dessutom är han den mest trolige spetshästen. På den komben är 13 procent alldeles för lite! Spelarna har skrällrankat ned honom till femte plats, galet.
Så hade jag skrivit inför senast. Det blev ingen ledning, men prestationen i loppet var över förväntan…!
Då hästen nådde ledningen för fyra starter sedan blev V75-segern totalt överlägsen.
2/2140a visar bra resultat på Färjestad (se ovan). Enskilt mest troliga utfall av detta lopp är att Black Fire leder ända in i mål. 16 procent är för lite!
Av de Klass I-lopp över 2140a som avgjorts på Färjestad har 50 procent vunnits av favoriter och andrahandare. 90 procent av vinnarna har rankats inom 1-5.
Spelfaktorn för Magnus A Djuse lyder 0,90.
V75-5: Guld, autostart, medeldistans
Uno Sweds Minneslopp instiftades 2013. 2018 och 2019 belönades vinnaren med 200 000 kronor, i övrigt har det liksom i år varit 150 000 i förstapris.
undefinedSex av nio upplagor har vunnits av favoriten. Från toppspåren 4-5 har 5/9 vunnits.
1 Ragazzo da Sopra vann 2019 års upplaga och skrev då in sig i historieböckerna. För första, och hittills enda, gången segrade en tolfterankad häst i gulddivisionen.
Ingen har vunnit Uno Sweds Minneslopp från spår 2. Läget visar överlag svaga siffror i sådana här lopp:
undefinedDet är jätte-konstigt att 2 Mister Hercules blivit så stor favorit. Han är betydligt MER spelad än Odd Herakles i V75-3 fastän de chansmässigt inte kan ses ligga på samma nivå (det kan inget varmblod).
Hercules har 8/10 av spelet på sig, vilket motsvaras av maxchansen för en travhäst. Chans på den nivån kunde stallkamraterna Don Fanucci Zet och Hail Mary haft om de startat här, men riktigt så vass är Hercules inte.
”Allt” ska tala för, för att en maxchans ska uppnås. Till exempel toppform, toppspår, travsäkerhet och spetsgaranti.
Det var bara fyra starter sedan favoriten galopperade i ett försök att överta ledningen. Senast förlorade han för första gången i karriären i den positionen och gången innan travade han illa.
Favoriten hade i onsdags två stallkamrater som gick ut som storfavoriter på V86 och inte har kommit i mål än. Igår på Gävle fick en av tre strykas för feber, och de andra presterade inte i nivå med spelarnas förväntningar. 1,98-favoriten blev diskad.
Nu är det trots allt troligt att favoriten når ledningen, om inte annat i kraft av just favoritskapet. Väl i spets ska chansen ligga på rätt sida 50/50. Hästen har omgångens näst bästa segerchans, men är tiotals procentenheter överspelad.
Jag vill gärna varna för spårlottvinnaren 5 Henry Flyer Sisu. Det kan för dagen vara bästa hästen bakom favoriten. Spelare skyr ”femmor”, till 1,6 procent är hästen loppets mest underspelade.
2 546 886 extrakronor spetsar Top 7-potten. Potten var stor redan i lördags, vilket ledde till den högsta omsättningen sedan mars 2021. Den noteringen putsas nu. Dels lockar en ännu större pott, dels avgörs veckans lopp i den spelstimulerande gulddivisionen. Då ökar omsättningen, även när det inte finns någon rollerpot.
Spelformens utdelningsrekord är i fara, ifall det blir en ensam vinnare med sju rätt:
undefined
Färjestad kan få en tredje notering på topplistan.
Det är relativt vanligt att spelet betalar ut mer i vinster än vad som omsätts. Den här veckan kan man räkna med en notering kring 160 procent ifall någon hittar rätt rad.
Kan spårstatistiken hjälpa oss att hitta rätt Top 7-rad?
undefined
Den här tabellen känns igen från förra veckan. Även då var Top 7 ett tolvhästarslopp över 2140a. Statistiken baseras på just sådana, så lika detta som möjligt. Lopp för kallblod, med vinklad vinge, med open stretch eller avgjorda utomlands har räknats bort.
Toppspåren 4-5 sticker ut med högst andel vinnare (fetstilta spalten längst till vänster).
Högst andel på plats har spår 3 nått, 36 procent. Detta beror på att så många ”treor” slutat just trea. 20 procent är den högsta siffernoteringen i hela tabellen.
Den totalt högsta andelen Top 7-placeringar genereras från spår 2, 70 procent (fetstilta spalten längst till höger).
Spår 12 är sämst ur platshänseende, men notera att en hög andel ”tolvor” kniper sjätte-sjundeplatser!
Tittar man på hur hästarna varit spelade, finner man såklart högst andel vinnare bland favoriter. Näst oftast har andrahandaren segrat och så vidare.
Den placering spelarna har svårast för är fjärdeplatsen. I princip har alla hästar ungefär samma chans att hamna just där, oavsett om man är favorit eller allra minst spelad i fältet eller rankad någonstans däremellan.
För andrahandsfavoriter ser vi att det enskilt vanligaste utfallet är att de slutar just tvåa.
undefined
Guldhästar är lättare att räkna på än hästar i lägre klasser. Jag bedömer att hästarna 8, 10 och 12 har försumbara chanser att nå Top 7-raden. Dessa är också de minst spelade.
Att det ”bara” finns nio hästar att välja bland underlättar spelarnas uppgift fantastiskt mycket.
Med tolv hästar finns 3 991 680 kombinationer att välja bland.
Med nio hästar finns 181 440 kombinationer.
Tolvhästarsuppgifterna är 22 gånger svårare!
Att ”helgardera” Top 7 skulle kosta 725 760 kronor, förutsatt att jag har rätt om att 8-10-12 inte tar plats på raden.
Nu finns inte så många som kan vinna loppet, så den kostnaden kan reduceras betydligt.
Oavsett så får det ses som sannolikt att potten går ut denna gång!
Notera den höga andelen sjundeplatser från spåren 2 och 11. Särskilt den senare är högaktuell för den placeringen denna gång och båda höjer där utdelningen rejält!
Örjan har i år satt dit 47 procent av sina V75-favoriter, som varit spelade till i snitt 45 procent.
V75-6: Stayerlopp, två tillägg
Unionsstayern avgjordes första gången 2012.
Bara premiäråret har någon lyckats vinna från volten längst bak, då Åke Svanstedt med en storfavorit.
Den volten visar kraftig plusstatistik i många liknande lopp, men då brukar det vara högre klass. Ofta finns ingen maxgräns för de längst bak. Här är den satt vid 1,4 miljoner och då har överlägsenheten inte varit tillräckligt stor för att de ska hinna ifatt.
undefinedDe fem senaste åren har man hittat vinnaren på start. Ingen av dessa vinnare har varit favorit.
17: 9-0-0. Den individuella statistiken skvallrar om att 4 Ruger är en vinna-eller-försvinna-häst.
Han kommer från två raka startgalopper i autolopp och ska nu gå ut i volt – från galoppriskfrämjande spår 4. Kusken/tränaren verkar dock inte orolig: ”Spår fyra är bra och jag kommer ladda framåt, når vi ledningen är det bra chans”.
Det är bara att hålla med om den andra delen av meningen. Favoriten har kapacitet över sin prissumma. Sitter han i ledningen så går det inte att ta tillägg på honom. I det läget är chansen maxad, 8/10.
Men statistiken visar att favoriten galopperat i ⅗ voltlopp. Man har undvikit startmetoden i de tolv senaste starterna. Omstarter är något som sannolikt missgynnar honom mer än andra, och statistiken visar att segerchansen för den genomsnittlige favoriten halveras efter en omstart.
Var landar man då man väger samman maxchansen 8/10 om loppet går iväg utan strul och favoriten tar sig till ledningen, med den uppenbara risken för att det blir omstarter och/eller att favoriten galopperar?
Kanske 50/50. Runt 45 procent bedömer jag vara rimligt. I skrivande stund visar spelet 26 procent och då finns ett tydligt värde!
Jag tror inte det är en slump att vinnare från startvolten dominerar loppets historia. Dessa har helt enkelt en gynnsam proposition. 2 High on Pepper är rätt andrahandare, men även han är osäker och garderar man vidare ska man direkt strecka övriga två på startvolten. Dessa får de för att skrälla över distansen nödvändiga, invändiga löpningsförloppen!
Mellanvoltens hästar är missgynnade och överspelade. De längst bak är denna gång knappast tillräckligt bra, 13 och 14 räcker inte. 15 Beckham har loppets högsta kapacitet, i konkurrens med favoriten. Hästen presterar dock hopplöst ojämnt och har inte visat form på slutet. Spelet visar bara 1,84 procent vilket motsvarar 1/54. Åtminstone så pass ofta har en bra dag och lyckas gå runt dem, streckas vid gardering.
Erik Lindegren har inte varit V75-favorit under de senaste tio åren.
V75-7: Silver, autostart, lång distans
Femåriga hästar överskattas i Silverdivisionen. Spel på sådana levererar minimal ROI.
Detta kommer jag att tänka på, då fyra av de fem mest betrodda i detta jämna lopp är just fem år.
Bara en är äldre. 7 Bo C kan ha den avgörande fördelen gentemot sina konkurrenter.
En viktigare fördel som talar till hans fördel är att han är loppets spetsfavorit.
På den detaljen borde han också vara loppets spelfavorit!
Chansen för tredjehandaren överstiger spelets 13 procent.
Bara 2,6 procent av silverdivisionsloppen vinns av fältets fattigaste häst.
5 Bandido Gar är så fattig att han inte ens hör hemma i klassen, utan i Bronsdivisionen. Trots detta ser han ut att bli loppets favorit…!
Inte kan chansen matcha några 23 procent. För att vinna detta behöver han svara för karriärens främsta prestation.
I skrivande stund är 8 Falcon Eye knapp favorit. Hästen har segrat i ⅖ senaste: Då han nått ledningen. Hästen har torskat i ⅗ senaste: Då han inte nått ledningen.
I Sverige har hästen startat en gång. Han drog då in 400 000 på ett bräde efter en gynnsam, invändig löpning i ett trekilometerslopp. Att han redan ska räcka i Silver är klart tveksamt. I så fall behövs sannolikt en optimal löpning, speciellt då distansen är lång och det är särskilt missgynnsamt att trava i andraspår.
Det är en tuff, förmodligen oöverkomlig, uppgift för kusken att få till ett segergivande löpningsförlopp från spår 8.
Inte heller den här chansen kan matcha några 23 procent.
Med två överspelade favoriter finns fler än Bo C som är underspelade.
3 Hands Down DE skrällvann en bronsdivisionsfinal senast han var i Sverige. Ett vanligt silverförsök är inte tuffare. Hästen har vunnit sina tre senaste sverigestarter, bland dessa en bronsdivision denna tävlingsdag ifjol. Tvåa då slutade Oracle Tile (idag 1,9 miljoner och gulddivisionare). Och han har vunnit varje gång utan att nå ledningen – klart imponerande. Liksom tipsettan gynnas han av att vara äldre än sina motståndare.
Han är en av två skrällrankade i omgången som sticker ut genom att ha god segerchans. Den överstiger med råge 3,9 procent. Hästen underskattas igen och igen eftersom han är utländsk!
Spelfaktorn för Jorma lyder 0,87.
Efter att ha bränt med sex raka V75-favoriter ligger Eirik Höitomt på fjärde plats i V75-spelets pyromanliga.
Mitt spel
Den här veckan är det kallblodsloppet, V75-4, som sticker ut som omgångens skrällopp nummer ett.
Den raden är hämtad ur krönikan förra veckans papperstidning.
Statiskt Statistiskt står inför ett problem.
Enligt reglerna ska omgångens två största vinstchanser spikas. En av dessa har 5 King CK.
Systemet ska också helgardera omgångens två mest troliga skrälleverantörer, och en av dessa är V75-4.
I nuläget ser dilemmat ut att lösas med spik för Kingen.
De raderna är hämtade ur förra lördagens V75-analys.
Om jag lämnat in systemen tidigt i veckan, skulle sjuan suttit på allt. Kallblodsloppet staack ut som omgångens skrällopp nummer ett med viss marginal gentemot övriga.
Men så svängde jag, då loppet dessutom kom att innehålla ett spikbud. Det blev till ett en-eller-alla-lopp. Det senare alternativet hade genererat 33 592 kronor bara på sju rätt, då alla övriga lopp vanns av favoriter och presumtiva spikar.
Statistik-Jens tog revansch på söndagen. Det är inte alltid jag spelar till de utländska omgångarna, men den här gången såg det SÅ upplagt ut. Samma lopp på kupongen varje år, med ungefär samma resultat vartenda år. Inget undantag 2022. 23 963 kronor in till Statistik-Jens och 23 927 kronor till Statistik-Jens Lilla. Bra betalt i förhållande till svårighetsgraden. Även systemet här i analysen satt.
Mångkupongen:
V75-1: 1, 2
V75-2: 1, 6
V75-3: 8 Odd Herakles (59%)
V75-4: 2 Black Fire (16%)
V75-5: 2, 5, 6
V75-6: 4 Ruger (26%)
V75-7: 7 Bo C (13%)
6 kronor
Högst spelvärde i alla spikarna! Odd Herakles segrar till 9/10 och Ruger nära 5/10. Övriga två ungefär 4/10. Utdelningen kanske inte blir så hög i absoluta tal, men däremot i förhållande till svårighetsgraden. Det finns också 22 jackpotmiljoner i sjurättspotten som hjälper till!
Systemet:
V75-1: 1, 2, 3, 4, 5
V75-2: Alla
V75-3: 8 Odd Herakles (59%)
V75-4: 2, 5
V75-5: 2, 5, 6
V75-6: 4 Ruger (26%)
V75-7: 3, 7
360 kronor
Det där utgör grunden för Statistik-Jens, som förstås spelar större. Där kan Odd Herakles komma att sluta som enda spiken. Hur systembygget utvecklar sig går som vanligt att följa på sajten.
Statiskt Statistiskt har regler att förhålla sig till. De största vinstchanserna måste spikas, och det är trots allt större chans att Mister Hercules travar än att Ruger gör det. Han och Odd Herakles spikas där. Sedan är förstås helgarderingarna – omgångens två svåraste lopp – rätt, och då ska jag lösa återstående tre lopp på fyra streck vardera. Det bör inte vara ogörbart då loppen överlag är lite ojämna.